Un disc sobre memòria històrica i identitat.
Qui som?
Sabem realment qui som?
Podem ser persones si no sabem la nostra identitat?
Hi ha relació entre identitat i el coneixement del passat?
Com afectaria a una societat tenir una concepció distorsionada del seu passat?
Aquestes són les preguntes motor que han guiat la investigació i creació de l’obra multidisciplinar de teatre documental anomenada TRAMPANTOJO, o el relat de la història d’Espanya, de la qual ara ens proposem gravar un disc amb les cançons sefardites i populars que surten a l’obra, juntament amb algunes escenes de l’espectacle. Volem apropar el món de TRAMPANTOJO a tothom fora dels escenaris i per això ens proposem enregistrar un disc que tindrà un format "concert teatralitzat" amb les cançons i alguns fragments de text que contextualitzaran les músiques enregistrades, i que apareixen en la peça teatral. En ella tractem un tema de memòria històrica i identitat amb relació al passat andalusí de la península Ibèrica i com, precisament, el desconeixement d’aquest passat afecta i dificulta la nostra construcció d’una identitat diversa i plural.
Es tracta d’un projecte empès per la motivació de fer justícia a aquest moment de la nostra història. L’època andalusina és el període històric més llarg que ha tingut la península Ibèrica (va des del s.VIII fins al s.XV, entre els anys 711 d.C i 1492 d.C), on brotà una gran diversitat social i tolerància cultural i religiosa, així com una producció de coneixement científic i floriment d'art únics a tota Europa.
Amb l’obra, volem qüestionar el relat històric que ha arribat fins als nostres dies que converteix en alteritat als nostres avantpassats i estrangeritza el llegat d’aquells anys dels quals ara nosaltres en som hereus. A través de l’obra volem difondre el llegat que tenim del període andalusí, tot reivindicant la seva centralitat en la història del territori que habitem i la de tota Europa, juntament amb la importància en la conformació d’aquest “nosaltres” que som ara, i que interpel·la la nostra identitat.
A TRAMPANTOJO fem una proposta pròpia i única de cançons sefardites i populars de la península Ibèrica. Temes com Morenika, La rosa enflorece, Dorme dorme, Hija Mia, La Tarara o A la una yo nací arreglats i adaptats per Ana Nicolàs, Marina Tomàs, Cristina Sales i Maria Villarejo. Creiem fermament que l’enregistrament d’aquestes cançons contribuirà a la preservació d'un llegat tradicional i popular en format immaterial: la música. La forma de disc que volem donar-li creiem servirà per difondre més àmpliament el llegat andalusí.
Així doncs, el finançament que busquem des d’aquest Goteo anirà destinat a:
-
Pagar l'estudi i els tècnics que ens faran la gravació: Farem la gravació del disc amb Dolmen Studio. Ells són una jove cooperativa, els integrants de la qual tenen més de 10 anys d'experiència en el món audiovisual i de producció musical. Donant suport a aquest projecte, estaràs també donant suport a un projecte local, impulsat per joves valents que volen tirar endevant la seva passió i que treballen des de l'amor i la cura. Creiem que no hi ha millor opció per immortalitzar la nostra música i paraules. Sabem que estem en molt bones mans!!
-
Pagar les despeses del disc i del propi crowfunding: Fer un micromecenatge comporta les seves despeses (6%), i a més oferim a tots els mecenes que ens vulguin donar suport un suuper merxan exclusiu per l'ocasió!
TRAMPANTOJO, o el relat de la història d’Espanya va ser el treball final de carrera de la directora Maria Villarejo, que es va graduar a l’Institut del Teatre de Barcelona, dins l’itinerari de musical, amb aquesta peça que ara volem immortalitzar en la materialització d’un disc.
Main features and goals of the crowdfunding campaign
Els objectius del nostre projecte són els següents:
- Gravar un disc amb les cançons sefardites i populars de la península Ibèrica, juntament amb les escenes de l’obra per ajudar a immortalitzar i difondre el llegat musical andalusí i la proposta pròpia que en fem.
- Visibilitzar l’herència andalusina, musulmana i jueva, dins la nostra societat per entendre com n’és d’estructural el seu llegat en la conformació de la nostra identitat.
- Difondre el llegat andalusí, posant el focus en el llegat musulmà i sefardita.
- Qüestionar la “reconquesta” i la “invasió islàmica” com un relat que s’erigeix com a mite fundacional d’una Espanya excloent.
- Ajudar a la bona convivència entre les diverses comunitats que formen part de la nostra
societat.
- Fomentar l’empatia en el present vers allò que considerem forà, però que potser ho tenim més a prop del que pensem.
7. Reivindicar la importància i centralitat de la producció de coneixement andalusí pel posterior Renaixement europeu i la conformació de l’actual tradició occidental.
- Trencar amb falsos mites de puresa i unicitat vers la nació espanyola.
- Fomentar l’apropiació de la diversitat cultural i religiosa del nostre territori.
Why this is important
Sentim que repensar aquesta part del nostre passat com és al-Àndalus pot tenir repercussions positives en el present. La societat actual és culturalment diversa, i la ciutat de Barcelona – de les més cosmopolites del país- és un clar exemple del gresol de cultures que conviuen en un fràgil equilibri dins el ric teixit social dels barris. Tanmateix, com en altres moments històrics, s'alcen veus en contra d’aquesta diversitat.
Reconèixer una herència cultural diversa provinent d’aquest passat andalusí ens pot:
- Ajudar a bastir ponts entre les diferents comunitats de la societat actual per propiciar una bona convivència i un enriquiment cultural recíproc.
- Permetre configurar una memòria col·lectiva al voltant d'una convivència cultural durant segles, en la qual podem trobar un bon referent.
Sense el món andalusí -musulmà, cristià i jueu- no s'entén el riquíssim teixit cultural peninsular i això ens impedeix mirar endavant acceptant una diversitat que és, en essència, pròpia.
És per això que volem dirigir aquest projecte a:
- Tothom interessat en recolzar una cultura conscient, inquieta i compromesa amb les necessitats del nostre present; que no te por a alçar la veu i reivindicar aquells aspectes al quals no s’ha fet justícia.
- Aquelles persones sensibles als processos de reparació de memòria històrica. No creiem que la nostra obra de teatre pugui reparar 4 segles d’expropiació cultural, però sí pensem que a través de l’art podem fer que moltes persones es preguntin sobre aquest període i es divulgui sobre aquest meravellós patrimoni.
- Totes i tots aquells que pensin que els mitjans són importants per acomplir els objectius. Nosaltres hem apostat per Dolem Studio, un estudi petit, impulsat per gent jove que viu la seva professió amb passió, cura i professionalitat. Volem ser conseqüents amb la nostra forma de pensar i d'actuar, amb lo qual, donant suport a aquest projecte també estas donant suport a l'economia local impulsada per gent del territori.
- Aquest projecte és per totes aquelles persones que vulguin acabar amb el racisme i d'islamofòbia, tant present en el nostre dia a dia.
Team and experience
Marina Tomás Amado (1993) de Barcelona és creadora musical per a espectacles de dansa: Kiri Island de Cia. Labuena, 2021 i Morpheus and the seven sins dança Butoh d’Orland Verdú, 2019; teatre: Ojo de LABDRAM, 2019 i Like si lloras - Col·lectiu VVAA, 2016; circ: Des(a)nudarse de Cia. Acroshibari, 2018; i per a poesia d’acció esènica: ¿Qué comerán las tortugas? amb Jaume Muñoz, 2028 i Cuento de un hombre que huye de Cia. Vivir del bolo, 2016. També ha participat com a intèrpret musical (guitarra i veu) amb la gira de l’àlbum Companyes (2018-2019) amb Joina i en l’última temporada de l’obrade teatre Canto jo i la muntanya balla al 2022. Actualment està girant com a guitarrista amb la Maria Rodés i ha iniciat el seu projecte musical juntament amb la saxofonista Maria Cruz amb qui ha tret el seu primer àlbum hom num Arar. Es troba també fent la música en viu de l’espectacle I’m not an influencer i TRAÇ-Espai habitable en construcció. Última incorporació a l’equip, a TRAMAPNTOJO la Marina posa tot el seu talent a la guitarra i explorarà la creació del seu futur espai sonor.
Ana Nicolas (1994) nascuda a Salamanca, compagina la seva formació musical amb els seus estudis universitaris en filosofia. S’especialitza en percussió històrica a través del Grau Superior de Música a l’ESMUC, amb Pedro Estevan com a professor, en percussió tradicional de Salamanca amb Mara Cañizal i en percussió gallega amb Alba Alonso. Ha col·laborat com a percussionista amb Le Concert de Nations, Collegium 1704, Camerata Iberia i Concerto Italiano entre d’altres. Actualment forma part de Sonorum Mare, Pretérito Imperfecto, Plebeyos Bailes i Iberia Auri. A TRAMPANTOJO l'Ana, amb la seva energia i entrega, porta la direcció musical a més d'estar a càrrec de la percussió i actuar.
Cristina Sales (1991) de Barcelona i nascuda a Puerto Rico, és graduada en Filologia Hispànica a la UAB (2014) i en Art Dramàtic a l'Institut del Teatre amb especialitat musical (2020). Com a cantant treballa com a solista desde 2015 a diversos grups com Chocolate Sexy o One Hit Wonders, i com a corista ha participat a diverses gravacions d’estudi per artistes com The Golden Grahams o Caz Mera. Actua en diverses peces teatrals entre les quals destaquen Almisdaé (Cia. La Coquera, 2019), que recorre escenaris desde la Sala Melmac de Barcelona fins al Teatro Principal d'Ourense, o Allà sota les arrels (Cia. Maldita Eva, 2020), que s’estrena al Festival Mutis de Barcelona (2021) i es representa entre d'altres al Teatro Duque de Rivas de Córdoba (2022). Dins el projecte TRAMPANTOJO dona vida a múltiples personatges, i veu a les cançons.
Maria Villarejo (1995) de Cornellà de Llobregat és graduada en Psicologia per la UB i en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona. També té formació en les disciplines de cant, dansa i circ -teles aèries-.
En l’audiovisual, ha treballat a la sèrie de Movistar + Matar al Padre (2017) i a les quatre temporades de la sèria Oh my goig! de BTV (2016-2020). En el teatre destaca a la seva interpretació a La casa de Bernarda Alba (Sala Ars, 2022-2023), Almisdaé (Cia. La Coquera, 2021) i La Rebel·lia Possible (Sala Muntaner, 2017). Anteriorment va formar part durant tres anys de la companyia Magatzem d’Ars, actuant en varies obres infantils i juvenils. Recentment ha actuat amb la cia. La Melancòmica en la seva producció Ellas, cosas de chicas.
Amb TRAMPANTOJO, o el relat de la història d'Espanya -projecte amb el qual es gradua en interpretació- s'estrena com a directora i dramaturga d'una peça de creació pròpia multidisciplinar, on actua, canta, balla i realitza un número de teles aèries.